Recyclen van koffiebekers beter voor het milieu?

woensdag 10 juni 2015 categorie / Duurzaam nieuws

In een eerder bericht hadden wij het over de milieubelasting van de porseleinen koffiebeker. Er zijn natuurlijk ook andere soorten koffiebekers. Welk materiaal is het minst milieubelastend? Daar zijn diverse studies over gedaan. De laatste zijn van TNO (2007) en van de Universiteit Wageningen (2013).

Deze studies maken onderscheid tussen herbruikbare stenen mokken en wegwerpbekers. Onder herbruikbare stenen mokken vallen bekers van porselein of aardewerk. Wegwerpbekers heb je in diverse materiaalsoorten: bekers met of zonder houder, bekers van dun karton, van dik karton, zonder coating, met een PE-coating met een PLA-coating, plastic bekers van polystyreen, composteerbare of vergistbare biobekers, en meer.

De studies houden in hun onderzoek rekening met diverse factoren, zoals de belasting voor het milieu door de productie, door het transport, door het gebruik, door het reinigen, door het recyclen. Duidelijk wordt dat al deze factoren van invloed zijn en dat het daarom lastig is om te bepalen wat nu de meest milieuvriendelijk koffiebeker is.

Porselein of aardewerk?
In een eerder bericht hadden wij het over de porseleinen mok. Stenen bekers zijn tegenwoordig vaker van porselein dan van aardewerk. Porselein is namelijk harder en gaat langer mee. Vroeger was porselein duurder dan aardewerk, maar momenteel juist goedkoper door grootschalige import vanuit China.

Welke van de twee materialen nu duurzamer is, valt lastig te meten. Aardewerk wordt op een lagere temperatuur gebakken en is daardoor zachter dan porselein. Voor het productieproces is daardoor minder energie nodig, maar het eindproduct gaat eerder stuk. Porselein kan veel langer meegaan, maar wordt op een hele hoge temperatuur gebrand (1200 graden). Dat kost dus veel energie. Zie meer over het productieproces in het artikel Porselein versus aardewerk.

Hergebruik versus recyclen
Herbruikbare stenen mokken lijken dus duurzamer in het gebruik omdat ze lang mee kunnen gaan. Daar tegenover staat dat stenen mokken veel energie verbruiken in de productie en zwaar zijn in het vervoer waardoor er meer transportvervuiling is. Stenen mokken moeten bovendien telkens weer worden schoongemaakt. Daar komt relatief veel water, zeep en elektriciteit bij kijken. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat herbruikbare mokken uiteindelijk vaak minder milieuvriendelijk zijn dan wegwerpbekers.

Tenzij er sprake is van een energiezuinige vaatwasser. Als die volledig vol wordt aangezet, is de milieubelasting vergelijkbaar met die van wegwerpbekertjes die naar de recycling gaan. In beide gevallen besparen we per 1.000 kopjes koffie of thee zo’n 12 kilogram CO2-uitstoot per jaar ten opzichte van minder milieuvriendelijk gebruik (respectievelijk: de mok afwassen onder stromend warm water, en verbranding van wegwerpbekertjes in de afvaloven). Die milieubesparing komt overeen met de hoeveelheid broeikasgassen die vrijkomt door 55 kilometer autorijden.

Conclusie
Welke bekers kunnen wij dan het beste gebruiken als wij het milieu willen sparen? Het onderzoek van de Universiteit Wageningen concludeert: “Elk hergebruik reduceert de milieudruk van de wegwerpbeker en de herbruikbare kop !!!!” Want ook wegwerpbekers kun je natuurlijk hergebruiken.

In een volgend CupCare-weetje zullen wij ingaan op de diverse soorten wegwerpbekers en hun milieubelasting.

Deel dit artikel:
Nieuwsoverzicht