Papier een week lang in het zonnetje

maandag 30 mei 2016 categorie / Duurzaam nieuws

Van 30 mei tot 5 juni 2016 is het de Week van het Papier, waarin de hele papier- en kartonindustrie haar deuren opent voor een kijkje achter de schermen. Een mooi moment voor wat papiergeschiedenis.

Al in de Egyptische oudheid, vanaf 3300 jaar vóór Christus, werd er geschreven op iets dat leek op papier. Het werd gevlochten van vezels van de papyrusplant die langs de Nijl groeit. Het allereerste echte papier werd gemaakt door wespen. Dit diertje weet vezels van planten samen met speeksel te mengen tot een karton achtige brei, die ze gebruiken om hun nestjes van te bouwen. De Chinezen kopieerden bijna 2000 jaar geleden het proces van de wesp. Ze gebruikten bamboevezels, moerbeibast, zijdeafval en water voor de brei. Eenmaal gedroogd in vellen kon die worden beschreven.

De Arabieren kwamen rond 740 na Christus achter het tot dan toe geheime papierproces van de Chinezen. Ze verfijnden de gebruikte materialen. Behalve plantenvezels wisten ze er ook katoenen en linnen lompen in te verwerken. Het papier dat zo ontstond werd door kooplui naar Europa gebracht, waar het zeer gewild was als vervanging van het veel kwetsbaardere perkament.

In Europa vond men het al snel goedkoper om zelf papier te maken dan om het te importeren. In de middeleeuwen nam de papierproductie in Europa daardoor een vlucht. Op verschillende plaatsen kwamen papiermolens en het inzamelen van vodden werd een nieuw beroep.

Begin 19e eeuw werden lompen schaars. Om toch papier te kunnen maken werd er geëxperimenteerd met andere grondstoffen, zoals gras en stro. Uiteindelijk lukte het om met houtvezels papier te maken. En dat gebeurt nog steeds. In Europa zijn het veelal kleine stammen, afgesnoeide takken en zagerijresten uit productiebossen die in de productie van nieuw papier worden gebruikt.

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 2,5 miljoen ton papier en karton ingezameld voor hergebruik. Dat is ongeveer 85% van het totale verbruik van papier en karton in Nederland. Ruim 80% van het papier dat in Nederland gemaakt wordt, bestaat uit papier dat we zelf eerder hebben gebruikt. Aan de wat grauwige brei die hieruit ontstaat, worden hulpstoffen toegevoegd om de schrijfbaarheid te verbeteren, het doorzichtiger en witter te maken of er juist een kleurtje aan te geven. De productie van kringlooppapier heeft een lagere milieubelasting dan de productie van ‘nieuw’ papier. Hoeveel dat in milieuwinst oplevert rapporteren wij jaarlijks aan onze leden, in onze Bomenrapportages.

Deel dit artikel:
Nieuwsoverzicht