Paper for Paper maakt recyclen nog duurzamer

maandag 16 maart 2015 categorie / Duurzaam nieuws

Het verhaal over Paper for Paper is In november 2014 uitgelicht in het Rabo Digizine, het online duurzaamheidsblad van de Rabobank. Frans van den Berge, commercieel directeur bij ‘De Graaf Afvalbeheer’, legt vol enthousiasme uit wat het project inhoudt en welk effect het heeft. ‘Nederland is wereldkampioen papier recyclen en daar mogen we trots op zijn’, aldus Van den Berge. Ik vraag regelmatig: ‘noem mij één reden waarom je papier niet zou recyclen?’ Gelukkig krijg ik nooit een steekhoudend antwoord.

Wist je dat in Nederland 82 procent van het papier gerecycled wordt? Dit is natuurlijk een hoog percentage maar wij willen nog verder gaan. Met Paper for Paper dragen wij niet alleen zorg voor het inzamelen en recyclen van kantoorpapier, maar ook voor terug levering daarvan. Wij halen het kantoorpapier op bij de klant, en de klant krijgt daar hoogwaardig hygiënepapier of kantoorpapier voor terug. Zo wordt het kantoorpapier telkens opnieuw gebruikt en maken wij én de klant deel uit van de circulaire economie.

De aanleiding om te starten
In de eerste plaats zijn we met Paper for Paper gestart omdat onze klanten er om vroegen. ‘Wat gebeurt er met het opgehaalde papier, waar gaat het heen en wat wordt er van gemaakt?’ Terechte vragen die ons ook aan het denken hebben gezet’, vertelt Van den Berge. ‘Met Paper for Paper kunnen we inmiddels antwoord geven op deze vragen. 90 procent van het papier dat we bij kantoren ophalen wordt verwerkt tot toiletpapier of papieren handdoekjes. Er is veel vraag naar zogenoemd hygiënepapier en de grondstof van kantoorpapier is uitermate geschikt voor recycling tot dit product. Inmiddels leveren wij ook hoogwaardig kantoorpapier terug dat niet van nieuw papier te onderscheiden is.

Maar ook andere factoren speelden mee om te starten met Paper for Paper. We moesten onze dienstverlening uitbreiden omdat bedrijven tegenwoordig minder papierafval hebben dan vroeger. Met het terug leveren van gerecyclede producten van hoge kwaliteit, bieden wij een vrijwel unieke en duurzame dienst aan. Ook zijn wij ons meer gaan richten op digitale archiefdiensten.

Afvalbeheerder of ambassadeur?
We zijn er van overtuigd dat Paper for Paper onze dienstverlening daadwerkelijk duurzamer maakt. Maar we hopen ook dat dit project anderen aanzet om na te denken over het verduurzamen van  hun leven of bedrijfsvoering. Daarom geven we presentaties op scholen en besteden we veel aandacht aan communicatie richting medewerkers van bedrijven die met Paper for Paper werken. We hopen dat ze net als wij ambassadeur willen zijn voor meer hergebruik van producten, in dit geval papier.

Het is leuk om te merken dat we met Paper for Paper ook een kapstok hebben gevonden om met bestaande of nieuwe klanten in gesprek te raken over andere vormen van afval scheiden, inzamelen, recyclen én terug leveren. Op die manier kunnen we nog meer aan duurzaamheid doen. Goed voor het milieu, goed voor de klant en, ook niet onbelangrijk, goed voor de omzet van het bedrijf. ‘De cirkel is rond.’

Lees hier het artikel zoals dat in het Rabo Digizine is verschenen: Paper for Paper maakt het recyclen van papier nog duurzamer

Deel dit artikel:
Nieuwsoverzicht