Over de (productie)bossen in Zweden

woensdag 2 september 2015 categorie / Duurzaam nieuws

Ongeveer 70 procent van Zweden is overdekt met bos. Dat is niet altijd zo geweest. In de negentiende eeuw werden de Zweedse bossen overgeëxploiteerd en met vernietiging bedreigd. Maar in de twintigste eeuw groeide het besef dat het op deze manier niet door kon gaan en werd overgestapt op moderne bosbouw. Vandaag de dag is Zweden weer een van de dichtst beboste landen ter wereld.

Duurzaam bosbeheer
SCA, de papierfabrikant van Paper for Paper founding partner Tork, levert een belangrijk aandeel in duurzaam bosbeheer in Zweden. Hoe SCA dat doet, is te lezen in het artikel “Van ontbossing naar herbebossing” dat in het SCA’s Shape-Magazine van begin 2015 verscheen.

Interessant artikel
Het artikel beschrijft de geschiedenis van de bossen in Zweden en de rol van SCA bij het huidige bosbeheer. SCA heeft eigen boswachters in dienst en houdt bij de aanplant en kap van bomen rekening met een tijdsbestek van honderd jaar. Eerder worden bomen niet gekapt. SCA heeft zelfs bepaalde gebieden aangemerkt als beschermd bos. In die beschermde gebieden wordt helemaal niet geoogst om bij te dragen aan de biodiversiteit van de bossen en om te voldoen aan het FSC-keurmerk.

Lees hier het hele artikel “Van ointbossing naar herbebossing” in pdf op klik op onderstaand beeld (jpeg).

Van ontbossing naar herbebossing

 

Gerelateerde artikelen
Waarom is bescherming en behoud van bos belangrijk?
Een bos, wat is dat eigenlijk? Paper for Paper bouwt mee
Leden planten 334 bomen voor Nationaal Bossenfonds

Deel dit artikel:
Nieuwsoverzicht