Nieuwe technologie voor hergebruik wc-papier

dinsdag 28 juli 2015 categorie / Duurzaam nieuws

Waar wij kantoorpapier tot wel zes a zeven keer kunnen recyclen, houdt het met toiletpapier na één keer gebruik op. Tenminste, zo was het. Maar een nieuwe technologie maakt het mogelijk om uit rioolwater cellulose te onttrekken en dit te recyclen naar nieuwe materialen. In 2016 start een pilot om cellulose om te zetten naar een schone, bruikbare vezel  en verrijst in Zuidoostbeemster Europa’s eerste grootschalige installatie voor deze nieuwe technologie die ook toiletpapier een tweede leven biedt.

Cellulose als grondstof
Het kostte wel enige jaren onderzoek. Het Purmerendse BWA BV  boog zich over de vraag van de Nederlandse waterschappen hoe je afvalwaterzuivering kunt ontlasten. “Toen wij begonnen met het zeven van afvalwater en de overblijfselen onder de microscoop hielden, bleken die opvallend vezelig te zijn”, verklaart Marit van Veen, salesmanager van BWA BV. “Het hoofdbestanddeel was cellulose en dat is in principe bruikbaar in diverse toepassingen. Denk aan de verwerking in asfalt, composiet en isolatiemateriaal”,

Van Veen vervolgt “Wetende dat een potentieel waardevolle stof wordt geoogst, is het nuttig hergebruik hiervan een logisch vervolg. BWA werkt met verschillende partners aan de ontwikkeling van technologie voor verwaardingsroutes (manieren van afvalverwerking die waarde toevoegen aan de uit afval voortkomende stoffen, red.). Met het in de provincie Groningen gevestigde bedrijf KNN Cellulose BV wordt een technologie ontwikkeld om het gebruikte toiletpapier op te werken tot een vermarktbare cellulosevezel.”

Bioplastic
“Op langere termijn willen wij de cellulose geschikt maken voor het vervaardigen van bioplastic. Nu wordt er vaak mais gebruikt. Maar dat gaat nog wel even duren voor wij zover zijn.”

Uitdagingen
“De uitdaging bij het herwinnen van cellulose uit afvalwater is het hygiëneaspect. Het is de kunst om van gebruikt toiletpapier weer een schone en veilige grondstof voor nieuwe producten te maken en dat dan ook nog te verkopen. Je kunt van herwonnen cellulose uit wc-papier nu eenmaal niet zo maar pizzadozen maken. Ook heb je te maken met diverse wet- en regelgeving.” Maar Van Veen ziet het positief in: “De markt is er klaar voor. Zo zal ook de Greendeal die de Nederlandse waterschappen met het rijk hebben gesloten, zodra dat technisch mogelijk is, belangrijk bijdragen aan het oplossen van vraagstukken omtrent wet- en regelgeving.”

Vooruitzichten
Het Waterschap Noorderzijlvest ziet het belang in van de nieuwe technologie en stelt in 2016 met hulp van de provincie Groningen de rioolwaterzuivering in Uithuizermeeden beschikbaar als testlocatie voor het opwerken van de cellulosevezel. “En wij  verwachten in Zuidoostbeemster een installatie van formaat neer te zetten. Dat wordt dan de grootste van Europa die meteen met de productie van zeefgoed in een grote behoefte kan voorzien. Als alles goed gaat, komt die installatie er in april”, besluit Van Veen.

Deze installatie voor de afzeving van het vezelhoudend materiaal uit het afvalwater. Foto: BWA
Deze installatie van de zuivering te Uithuizermeeden zorgt voor de afzeving van het vezelhoudend materiaal uit het afvalwater.

 

De eerste foto is een sterke uitvergroting van het afgevangen zeefgoed. De vezels zijn goed te zien. Foto’s: BWA.

 

Liane Zoeter

Deel dit artikel:
Nieuwsoverzicht