Nieuwe techniek voor verwerken van papierslib

donderdag 10 september 2015 categorie / Duurzaam nieuws

Papierslib is een substantie die vrij komt bij de recycling van oud naar nieuw papier. Het is het grootste afvalproduct in de papierindustrie. Van papierslib kun je meststof maken of je kunt het verwerken in een verbrandingsoven. Daar kleven allerlei nadelen aan. Vandaar dat SCA (de papierfabrikant van Paper for Paper founding partner Tork) binnenkort met een nieuwe en duurzamere technologie start voor het verwerken van papierslib.

Wat is papierslib
In het productieproces van oud naar nieuw papier wordt allereerst water aan het oude papier toegevoegd. De brei die daarbij ontstaat, heet pulp. Oud papier bevat gebruikte vezels, die je tot ongeveer zes keer kunt recyclen. Bij ieder hergebruik worden de vezels iets korter Op een gegeven moment zijn de vezels te kort geworden om nog een keer te kunnen recyclen. Ze worden met het vuile water afgescheiden in een massa die we papierslib noemen.

De nieuwe technologie
SCA is een samenwerkingsverband aangegaan met het Spaanse pyrolysebedrijf Alucha en de Universiteit van Twente. Samen zijn zij anderhalf jaar geleden een project gestart waarbij papierslib op een duurzamere en voordeligere manier verwerkt  kan worden. Als het project slaagt, betekent dit een enorme doorbraak voor het slibbeheer, zowel uit oogpunt van kosten als duurzaamheid.

Het nieuwe proces wordt beschreven in het artikel Van slib tot melkkoe uit het SCA-Shape Magazine.

Van slib tot melkkoe

 

Gerelateerde artikelen
Papierrecycling, hoe werkt dat eigenlijk?

Deel dit artikel:
Nieuwsoverzicht