Hoe milieubelastend is de wegwerpbeker?

donderdag 23 juli 2015 categorie / Duurzaam nieuws

De herbruikbare, stenen mok is niet perse de meest milieuvriendelijke. Er is veel energie nodig voor de productie, vervolgens voor het transport en daarna voor het schoonmaken met veelal afwasmachines die ook moeten worden geproduceerd. Hoe zit het met de milieubelasting door wegwerpbekertjes? Het aantal soorten groeit.

Plastic wegwerpbekers
Plastic bekertjes zijn in tegenstelling tot wat je zou verwachten niet eens de meest milieubelastende. Als ze namelijk goed gescheiden worden ingezameld, kunnen ze worden gerecycled. Maar daar zit hem de crux. Niet iedereen op kantoor blijkt gemotiveerd om bekers gescheiden weg te gooien. Bovendien is het plastic zo dun, dat er soms wel twee of zelfs drie bekertjes worden gebruikt voor één kopje hete drank.

Kartonnen bekers met PLA-coating
Anders is dat met de kartonnen wegwerpbeker met PLA-coating aan de binnenkant. Die zijn van dik karton en daarmee minder hittegevoelig. PLA (polylactide) is gemaakt van genetisch gemodificeerde mais. Positief is, dat de beker daarom biologisch afbreekbaar is. Maar de praktijk leert dat dit afbreekproces zo lang duurt, dat sommige afvalverwerkers de bekers niet als groenafval behandelen maar doorsturen naar de verbrandingsinstallatie. Daardoor is het groene effect weer teniet gedaan. Los daarvan zijn er wereldwijd zorgen over de ecologische impact van genetisch gemodificeerd voedsel.

Kartonnen bekers met PE-coating
Kartonnen bekers met een PE-coating bestaan voornamelijk uit karton en hebben aan de binnenkant een dunne PE (polyetheen) laag. Doordat deze coating van betere kwaliteit is dan de PLA-coating, is er minder karton nodig. De bekers met PE-laagje zijn van slechts 210 grams karton en die met een PLA-laag van minimaal 280 grams karton. Voor de PE-gecoate bekers zijn dus 33 procent minder bomen nodig dan voor de PLA-gecoate bekers. Wederom geldt, dat gebruikers mogelijk een extra bekertje inzetten om de warmte minder te voelen.

Innovatieve koffiebekers
Menigeen zoekt naar een oplossing voor een duurzame beker. Daarmee verschijnen er telkens nieuwe bekers op de markt. Bij sommigen lik je je vingers af. KFC kwam onlangs met een eetbare koffiebeker. Ook zijn er bedrijven die de lol inzien van het bedrukken of beschilderen van kartonnen bekers met positieve teksten. En een Duits bedrijf kwam onlangs met een herbruikbare beker van koffieprut.

Gedrag gebruiker bepalend
Welke soort beker nu het minste het milieu belast is niet vastomlijnd. Veel hangt af van het gedrag van de gebruiker. Idealiter gebruikt de koffie- of theedrinker een en hetzelfde wegwerpbekertje over een langere periode die hij tussentijds licht omspoelt met alleen water. Al zet iemand een bekertje slechts twee keer in, dan heb je al een besparing van 50 procent.

Paper for Paper koffiebekers
Sinds kort haalt Paper for Paper ook koffiebekers op bij leden die al oud papier laten inzamelen. Daar meer over weten? Lees dan verder onder Paper for Paper CupCare.

 

Liane Zoeter

Deel dit artikel:
Nieuwsoverzicht