Hoe milieuvriendelijk is onze stenen koffiebeker?

maandag 18 mei 2015 categorie / Duurzaam nieuws

Koffiebekers zijn er in allerlei soorten en maten. Velen van ons zijn bekend met de porseleinen koffiemokken van kantoor. Vaak niet al te inspirerend met opdrukken als  “I love my job” of “Suzanne loves Mark”. Hier kun je op drie manieren mee omgaan. Optie 1: je accepteert de betreffende mok en denkt: als de koffie maar goed smaakt. Optie 2: je doet alsof je neus bloedt en trekt een koffiemok met bedrijfslogo uit de kast die eigenlijk bestemd is voor gasten. Optie 3: je neemt je lievelingsmok mee van huis naar kantoor.

Milieubelasting van porseleinen mokken
Bij alle opties geldt echter hetzelfde principe: porseleinen mokken moeten worden geproduceerd, vervoerd en na gebruik afgewassen. Dat is milieubelastend. Voor de productie van de mokken zijn energie en grondstoffen nodig. Na de productie leveren aardewerken koffiemokken extra transportvervuiling op omdat ze zwaar zijn. En bij het afwassen na gebruik is water, zeep en ook weer energie nodig.

Maar zijn herbruikbare koffiebekers van porselein meer belastend dan andere soorten bekers zoals wegwerpbekers van karton of plastic? Wat is eigenlijk het verschil tussen porselein en aardewerk? En hoe zit het met de eetbare beker of de biologisch afbreekbare beker? De komende tijd zullen wij verschillende soorten koffiebekers en hun milieubelasting belichten in onze Paper for Paper CupCare-weetjes. Hou ze in de gaten via de nieuwspagina van Paper for Paper als je van koffie houdt en van een milieuvriendelijke wereld.

Deel dit artikel:
Nieuwsoverzicht