Een bos, wat is dat eigenlijk? Paper for Paper bouwt mee

dinsdag 14 april 2015 categorie / Duurzaam nieuws

De jaarlijkse Paper for Paper-bomendonatie zit er aan te komen. Voor iedere 1000 kilogram papier die wij inzamelen bij Paper for Paper Zilver-, Goud- of Platina-leden, laten wij een boom aanplanten. Dit doen wij in samenwerking met het Nationaal Bossenfonds. Zo hopen wij ooit een heel Paper for Paper-bos bij elkaar te sparen.

Doelstelling Nationaal Bossenfonds
Het Nationaal Bossenfonds streeft naar meer aanleg van bos. Bosaanplant wordt volgens het fonds namelijk steeds moeilijker. Dat komt omdat de aanleg kostbaar is, terwijl de overheid steeds minder geld beschikbaar heeft.

Minder bos gaat echter ten koste van de biodiversiteit en van schone lucht. Daarom werkt het Nationaal Bossenfonds eraan om ieder jaar minstens 10 hectare (ca. 20 voetbalvelden) extra bos aan te planten. Dit doet het fonds samen met bedrijven en particulieren die hun steentje bij willen dragen aan nieuw bos en meer natuur in Nederland.

Paper for Paper-bos
Paper for Paper is een van die organisaties die het Nationaal Bossenfonds hierin wil steunen. De doelstelling van het fonds sluit goed aan bij die van Paper for Paper. Ook wij gaan voor een wereld met meer bos.

Daarom steunen wij het Nationaal Bossenfonds en laten wij voor iedere 1000 kilo ingezameld papier een boom aanplanten. Wij streven ernaar uiteindelijk een heel Paper for Paper-bos bij elkaar te sparen. Maar wanneer spreken we  eigenlijk over een bos?

Definities voor bos
Voor het fenomeen bos bestaan maar liefst meer dan 250 definities. Wikipedia meldt dat er volgens de Boswet al sprake is van een bos bij 1000 m2 (een tiende hectare) of bij een rijbeplanting van ten minste 21 bomen. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) definieert  bos daarentegen als een stuk grond van meer dan een halve hectare (5000 m2) met bomen die hoger zijn dan 5 meter en een kroonoppervlak van meer dan 10 procent hebben, of met bomen die aan die criteria zullen kunnen voldoen. Grond die overwegend als landbouw- of stadsgrond wordt gebruikt, telt volgens de FAO niet mee als bosgrond. Volgens Faqt wordt in de biologie meestal aangehouden dat als je tussen bomen staat en minstens 64 procent van de lucht wordt bedekt door boomkruinen, je in een bos bent.

Conclusie
De hoeveelheid bomen, de boomhoogte, het minimumoppervlak en de bedekking van de lucht door de boomkruinen zijn kenmerken die in veel definities terugkomen. De getallen lopen echter uiteen. Daarom is het moeilijk om vast te stellen wanneer een groep bomen een bos valt te noemen.  Sommige mensen menen dan ook dat je niet kunt zeggen wat een bos is. “Als het voelt als een bos, dan is het een bos”, vinden zij.

Meebouwen vanaf Zilver
Hoe dan ook, bij Paper voor Paper blijven wij doorbouwen aan een eigen bos via het Nationaal Bossenfonds. Het fonds spreekt over een bedrijfsbos vanaf een kwart hectare waar dan ongeveer 1125 bomen op staan. Helpt u ook mee? Al vanaf een Zilver-lidmaatschap tellen de kilo’s ingezameld oud papier. Bent u Brons-lid? U wordt eenvoudig Zilver-lid door Paper for Paper-hygiënepapier af te nemen of Goud-lid door kantoorpapier af te nemen. Lees verder en meld u aan.

Deel dit artikel:
Nieuwsoverzicht