Een boek dat zelfs slootwater drinkbaar maakt

donderdag 17 september 2015 categorie / Duurzaam nieuws

Schoon drinkwater is al decennia een groot probleem in de wereld. Jaarlijks sterven duizenden mensen door het drinken van vervuild water (zie het factsheet van de WHO). Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Virginia kwamen onlangs met een baanbrekende vondst: een boek dat vervuild water kan omtoveren naar drinkwater. De uitvinding heeft de naam “Het drinkbare boek” meegekregen.

Het was al langer bekend dat zilver en koper bacteriën kunnen doden. Nog niet eerder was geprobeerd om deze stoffen in papier te verwerken. De pagina’s in Het drinkbare boek zijn voorzien van nanodeeltjes koper of zilver. Om het water te zuiveren scheur je een pagina uit het boek om het vuile water mee te filteren. De nanodeeltjes schakelen vervolgens de schadelijke bacteriën uit. Zodanig dat tot wel 99 procent van alle aanwezige bacteriën wordt gedood, zelfs bij sterk verontreinigd water.

Een pagina kan 100 liter water filteren en het boek bevat voldoende bladzijden om een persoon voor vier jaar aan schoon drinkwater te helpen. Hoe het zuiveren precies werkt, is te zien in de het filmpje (2 min.) van Water of Life, de organisatie die het boek mede tot stand heeft laten komen.

 

Deel dit artikel:
Nieuwsoverzicht